Meteen naar de inhoud
Home » Wooninspiratie » Woontrends 2023

Woontrends 2023

Woontrends 2023

Het nieuwe jaar is aangebroken en dus is het tijd om te kijken naar de nieuwste woontrends voor 2023. Het afgelopen jaar hebben we nog steeds meer tijd thuis doorgebracht, waardoor onze woningen nog belangrijker zijn geworden als fijne thuiswerkplek. Dit jaar zet de trend van comfort en duurzaamheid zich door.

Woontrend 1 : Natuurlijk, rond en organisch

Kleurgebruik en natuurlijke materialen

De woontrend van kalme en comfortabele kleuren is ook terug te zien in 2023, met nog meer nadruk op natuurlijke kleuren en materialen. Wit, grijs en zwart worden nog steeds gebruikt, maar dit jaar zien we ook een opleving van warme tinten zoals beige, oker en terracotta. Naast natuurtint kleuren op de muur komen er ook natuurlijke materialen terug, zoals bamboe, jute en rotan, die zorgen voor een warme en natuurlijke sfeer in huis.

Natuurlijke materialen en kleuren

Ronde, organische vormen blijven terugkomen in accessoires en grotere meubelstukken. Van ronde tafels tot zachte, golvende lijnen in meubels en accessoires, deze vormen zorgen voor een natuurlijke en ontspannen sfeer in het huis. Door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en marmer, en frisse kleuren, zoals wit, grijs en zwart, versterken deze ronde vormen het gevoel van rust en warmte. Laat de harde hoeken en rechte lijnen achter je en maak van je huis een thuis vol comfort en eenheid.

Houten panelen

Ook in materialen zie je de natuur terug. Houten panelen met latjes zijn een nieuwe trend op het gebied van muurafwerking. De natuurlijke uitstraling van hout en de rustieke look van de latjes geven elke kamer een warm en gezellig gevoel. Dit type muurafwerking is perfect voor een landelijke stijl, maar kan ook worden gebruikt om een moderne look te creëren.

De houten panelen met latjes kunnen worden gebruikt om een accentmuur te maken of als achtergrond voor meubels en accessoires. Je ziet vaak ook de combinatie met een ronde spiegel met achtergrond verlichting. Dankzij de variatie aan beschikbare houtsoorten en de mogelijkheid om te kiezen voor een verf- of olielook, zijn er tal van manieren om deze trend in te passen in elk interieur.

Houten panelen latjes slaapkamer
Houten panelen latjes slaapkamer
Woontrend 2 : Duurzaam en vintage

Men zoekt steeds meer naar manieren om hun interieur duurzamer en milieuvriendelijker te maken, en vintage meubels en accessoires bieden daar een perfecte oplossing voor. In plaats van het kopen van nieuwe spullen, wordt er steeds vaker gekozen voor het opnieuw gebruiken of opknappen van bestaande meubels. Hierdoor wordt niet alleen het milieu bespaard, maar krijgt het interieur ook een unieke en sfeervolle touch. Bovendien zijn vintage meubels en accessoires vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben ze een rijke historie en verhaal, wat bijdraagt aan het creëren van een warm en gezellig huis.

Woontrend 3 : Comfort

Thuiskantoor

Thuiswerken blijft een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, dus het is belangrijk om je comfortabel te voelen op je thuiswerkplek. Ben je van plan deze op te knappen en te verbeteren? Naast de basis accessoires zoals een goede bureaustoel en een stevige tafel, investeren mensen nu vaker in smart home technologieën en accessoires die speciaal zijn ontworpen voor thuiswerken. Voorbeelden zijn ergonomische accessoires en verlichting die zorgt voor een gezonde werkomgeving.

Smart home

Smart home technologie is nog steeds een hot topic in 2023. In plaats van alleen te kijken naar praktische toepassingen, zien we dat mensen steeds meer op zoek zijn naar manieren om hun thuis op een slimme en stijlvolle manier te verbeteren. Het installeren van slimme verlichting, beveiliging en verwarming is nu de norm en men zoekt naar nieuwe manieren om technologie en interieur te integreren.

Woontrend 4 : Durf

Opvallende kleuren

De woontrend voor 2023 is het durven toevoegen van opvallende elementen aan je interieur. Je persoonlijkheid mag spreken! Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van felle kleuren op de muur of het gebruiken van een eye catcher meubelstuk of accessoire. Het gebruik van felle kleuren is een manier om direct aandacht te trekken en de ruimte een opvallend accent te geven.

Of je nu kiest voor een statement muur in de woonkamer of een opvallende accentmuur in de slaapkamer, door het durven toevoegen van felle kleuren creëer je een unieke en persoonlijke touch in je interieur. Durf te experimenteren met verschillende kleuren en vormen om jouw huis een unieke uitstraling te geven.

Stalen deuren

Stalen deuren bleken in 2022 nog steeds erg in trek en blijven een must-have in 2023. Ook dit is een gedurfde toevoeging aan je woonkamer of slaapkamer. Deze deuren zijn niet alleen functioneel, maar geven ook een industriële look aan je woning. Naast stalen deuren zijn er in 2023 ook meer mogelijkheden met messing en koper. Dit zorgt voor een unieke touch in je interieur en is misschien wat origineler dan standaard zwart.

gray sectional couch on gray carpet

Woontrends 2023 conclusie

De trend van de afgelopen jaren blijft in 2023 nog steeds duurzaamheid en minimalisme. Daarnaast is er in 2023 meer aandacht voor technologie en digitalisatie. Met de opkomst van steeds meer smart home oplossingen, zullen we steeds meer in staat zijn onze woningen op een efficiënte manier te beheren en beheersen. Daarbij is comfort en functionaliteit ook nog steeds belangrijk. We zoeken nog steeds naar de perfecte balans tussen een verfijnd en opgeruimd interieur, en een woning die tegelijkertijd comfortabel en uitnodigend is.