Meteen naar de inhoud
Home » Wooninspiratie » Opruimen volgens Marie Kondo

Opruimen volgens Marie Kondo

Marie Kondo opruimen

Opruimen volgens Marie Kondo, ook bekend als de KonMari-methode, is een systematische en filosofische benadering van het organiseren en minimaliseren van je bezittingen om een opgeruimde, vreugdevolle leefomgeving te creëren. Hier zijn de kernprincipes van haar methode:

 1. Spullen die vreugde brengen behouden: Het meest kenmerkende aspect van de KonMari-methode is het idee dat je alleen items moet behouden die vreugde brengen. Dit betekent dat je elk item in je hand houdt en jezelf afvraagt: “Brengt dit me vreugde?” Als het antwoord nee is, doe je het weg.
 2. Categorieën, niet locaties: In tegenstelling tot traditionele opruimmethodes die kamer per kamer aanpakken, richt de KonMari-methode zich op het organiseren van spullen per categorie. De voorgestelde volgorde is kleding, boeken, papieren, komono (diversen), en tot slot sentimentele items.
 3. Elk item een plek: Marie Kondo benadrukt het belang van het toewijzen van een vaste plek voor elk item in je huis. Dit helpt niet alleen om je huis netjes te houden, maar het maakt het ook gemakkelijker om spullen te vinden wanneer je ze nodig hebt.
 4. Verticaal opbergen: Kondo adviseert het verticaal opbergen van items, zoals het rechtop zetten van kleding in lades. Dit maakt het eenvoudiger om te zien wat je hebt en bespaart ruimte.
 5. Waardering voor je bezittingen: De methode moedigt aan om respect en dankbaarheid te tonen voor de items die je hebt. Dit omvat het bedanken van de items die je wegdoet voor hun dienst.
 6. Visie op je ideale levensstijl: Kondo raadt aan om te beginnen met een duidelijk beeld van hoe je wilt dat je huis en, bij uitbreiding, je leven eruitziet. Dit helpt je om beslissingen te nemen die in lijn zijn met je persoonlijke waarden en doelen.
 7. Eenmalige grote opruiming: In plaats van voortdurend beetje bij beetje op te ruimen, pleit Kondo voor een eenmalige, grondige opruiming, waarna het eenvoudiger is om je ruimte netjes te houden.

De KonMari-methode gaat niet alleen over het fysiek opruimen van je ruimte, maar ook over het creëren van een meer doordachte en intentionele leefomgeving. Het is een methode die mensen helpt om hun relatie met materiële bezittingen te heroverwegen en een meer geordend en vredig leven te leiden.

Marie Kondo opruimen

Bekendheid van de KonMari-methode

De KonMari-methode, ontwikkeld door Marie Kondo, werd internationaal bekend na de publicatie van haar boek “The Life-Changing Magic of Tidying Up” in Japan in 2011. De Engelse vertaling, uitgebracht in 2014, hielp haar filosofie van opruimen en organiseren wereldwijd te verspreiden. Marie Kondo’s methode kreeg nog meer aandacht toen haar Netflix-serie “Tidying Up with Marie Kondo” in 2019 werd uitgebracht.

Wat betreft onderzoek naar de methode, zijn er verschillende studies gedaan naar de effecten van een opgeruimde omgeving op het welzijn van mensen. Deze studies hebben aangetoond dat het verminderen van rommel stress en angst kan verminderen en de levenskwaliteit kan verbeteren. Echter, specifiek wetenschappelijk onderzoek dat zich uitsluitend richt op de KonMari-methode is beperkter. De meeste beschikbare informatie over de effectiviteit van haar methode komt uit persoonlijke getuigenissen en anekdotische bewijzen.

De populariteit van Marie Kondo’s benadering ligt in haar unieke focus op het behouden van items die “vreugde brengen” en haar gestructureerde aanpak van het opruimproces. Hoewel dit subjectieve element moeilijk wetenschappelijk te meten is, spreekt het veel mensen aan die op zoek zijn naar een meer mindful en intentionele benadering van bezit en leefruimte.

Alternatieve opruimmethodes

Naast de KonMari-methode van Marie Kondo, zijn er verschillende andere opruim- en organisatiemethodes die populair zijn en elk hun eigen unieke benadering hebben. Hier zijn enkele alternatieve methodes:

 1. De 5S Methode: Oorspronkelijk ontwikkeld in Japan voor werkplekorganisatie, omvat 5S de stappen Seiri (sorteren), Seiton (schikken), Seiso (schoonmaken), Seiketsu (standaardiseren) en Shitsuke (volhouden). Deze methode is gericht op efficiëntie en het creëren van een nette, functionele ruimte.
 2. De Minimalistische Aanpak: Minimalisme gaat over het verminderen van je bezittingen tot alleen de essentiële items. Het doel is om minder afleidingen en meer ruimte en tijd te creëren voor wat echt belangrijk is.
 3. FlyLady Schoonmaaksysteem: Ontwikkeld door Marla Cilley, bekend als FlyLady, richt deze methode zich op het opruimen in kleine, beheersbare stappen met een nadruk op het ontwikkelen van routines en het voorkomen van overweldiging.
 4. The Pomodoro Technique for Cleaning: Hoewel traditioneel een tijdmanagementtechniek, kan de Pomodoro-techniek (25 minuten werken, 5 minuten pauze) ook worden toegepast op schoonmaken en organiseren, waarbij taken worden opgedeeld in korte, gefocuste sessies.
 5. De 4-Box Methode: Bij deze methode gebruik je vier dozen of gebieden bij het opruimen: één voor items om te houden, één om weg te doen, één om te verplaatsen, en één voor items waarover je twijfelt. Dit helpt bij het nemen van beslissingen over elk item.
 6. De Capsule Wardrobe: Specifiek voor kleding, moedigt deze methode aan om een beperkte garderobe van veelzijdige, geliefde kledingstukken te hebben die gemakkelijk te combineren zijn.
 7. De Packing Party Methode: Populair gemaakt door The Minimalists, houdt deze methode in dat je al je bezittingen inpakt alsof je gaat verhuizen en alleen uitpakt wat je nodig hebt over een bepaalde periode (bijvoorbeeld een week of een maand). Dit helpt om te identificeren wat echt nodig is en wat weg kan.

Elk van deze methodes heeft zijn eigen voordelen en kan geschikt zijn voor verschillende mensen en levensstijlen. De sleutel is het vinden van een methode die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *