Meteen naar de inhoud
ontspullen hoe doe je dat gids

Als het gaat om ons huis, hebben we vaak meer spullen dan we nodig hebben. Het kan overweldigend zijn en onze huizen rommelig maken. Dat is waar ontspullen om de hoek komt kijken. Ontspullen is het proces van het verminderen van de hoeveelheid spullen die we hebben en het minimaliseren van onze bezittingen tot alleen de dingen die we nodig hebben en waar we écht van houden. In deze gids gaan we je laten zien hoe je je huis kunt ontspullen, zodat je weer rust en ruimte kunt ervaren.

Waarom ontspullen?

Voordat we beginnen met het ontspullen van ons huis, is het belangrijk om te begrijpen waarom we dit willen doen. Ontspullen kan ons helpen om:

 • Meer ruimte te creëren in ons huis (minimalistisch interieur)
 • Ons huis opgeruimd en georganiseerd te houden
 • Ons te concentreren op wat echt belangrijk is in het leven
 • Geld te besparen door minder te kopen en te consumeren
 • Het milieu te helpen door minder afval te produceren
Badkamer opruimen tips
Opruimtips organiseren

Hoe ontspullen?

Ontspullen kan overweldigend lijken, vooral als je veel spullen hebt. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Maak een plan
  Begin met het maken van een plan. Schrijf op welke kamers of gebieden van het huis je wilt ontspullen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Zorg ervoor dat je een realistisch doel stelt, zodat je je niet overweldigd voelt.
 1. Sorteer
  Sorteer je spullen in drie stapels: bewaren, weggeven en weggooien. Stel jezelf de vraag of je het item in de afgelopen zes maanden hebt gebruikt. Zo niet, dan is de kans groot dat je het niet nodig hebt.
 2. Minimaliseer
  Minimaliseer je spullen door alleen de dingen te bewaren die je nodig hebt of waar je van houdt. Verwijder alles wat kapot is, niet meer werkt of versleten is.
 3. Organiseer
  Organiseer je spullen op een manier die voor jou werkt. Gebruik planken, lades en bakken om alles op te bergen. Zorg ervoor dat alles een vaste plaats heeft en dat je het gemakkelijk kunt vinden.
 4. Onderhoud
  Houd je huis opgeruimd door regelmatig spullen weg te gooien, te geven of te verkopen die je niet meer nodig hebt. Doe dit minstens een keer per jaar.
Ontspullen

Tips hoe te ontspullen

Ontspullen, of het verminderen van bezittingen om een eenvoudiger en geordend leven te leiden, kan zeer bevrijdend zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen met ontspullen:

 1. Begin klein: Start met een kleine, beheersbare ruimte zoals een lade of een kast. Dit geeft je een gevoel van voldoening en moedigt je aan om door te gaan.
 2. Marie kondo methode: Gebruik de Marie Kondo methode door elk item in je hand te nemen en jezelf af te vragen of het je vreugde brengt. Zo niet, bedank het voor zijn dienst en doe het weg.
 3. Eén voor één: Voor elk nieuw item dat je koopt, doe je één (of meer) oud item weg. Dit helpt bij het handhaven van een evenwicht in je bezittingen.
 4. Digitale ontspulling: Vergeet niet om ook digitaal te ontspullen. Organiseer je digitale bestanden en verwijder onnodige documenten, foto’s, en apps.
 5. Verdeel in categorieën: Deel je spullen in categorieën in (kleding, boeken, papieren, etc.) en pak elke categorie apart aan. Dit maakt het proces overzichtelijker.
 6. Geef dingen weg: Overweeg om items die je niet meer nodig hebt te doneren of weg te geven aan vrienden of liefdadigheidsinstellingen.
 7. Beperk verzamelingen: Als je verzamelingen hebt, probeer deze te minimaliseren. Kies alleen de items die echt belangrijk voor je zijn.
 8. Gebruik een ‘misschien’ doos: Voor items waarover je twijfelt, bewaar ze in een ‘misschien’ doos. Als je na een paar maanden niets uit deze doos hebt gebruikt of gemist, kun je ze waarschijnlijk veilig wegdoen.
 9. Regelmatige beoordeling: Stel jezelf een schema in voor regelmatige beoordelingen van je spullen om te voorkomen dat je opnieuw te veel verzamelt.
 10. Maak er een gewoonte van: Integreer ontspullen in je dagelijkse routine. Besteed bijvoorbeeld 15 minuten per dag aan het opruimen of organiseren van je spullen.

Onthoud dat ontspullen een persoonlijk proces is en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is om een systeem te vinden dat voor jou werkt en je helpt om je ruimte en leven meer georganiseerd en stressvrij te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *