Meteen naar de inhoud
Home » Wooninspiratie » Motten in kledingkast: de oplossing

Motten in kledingkast: de oplossing

motten in kledingkast

Heb je last van motten in je kledingkast? Niets is zo vervelend als het ontdekken van gaten in je favoriete trui of blouse. Motten kunnen voor veel schade zorgen aan kledingstukken en het is dan ook belangrijk om ze zo snel mogelijk te bestrijden. In deze blog geven we je tips om motten te voorkomen en te bestrijden, en we bespreken de beste oplossingen.

Motten in kledingkast voorkomen

Het voorkomen van motten is beter dan het genezen. Hier zijn enkele tips om motten uit je kledingkast te houden:

 1. Houd je kledingkast schoon en opgeruimd. Motten houden van donkere, stoffige en vochtige plaatsen. Zorg ervoor dat je kledingkast droog en schoon is. Maak regelmatig schoon en gooi oude kleding weg die je niet meer draagt door te ontspullen.
 2. Bewaar je kleding op de juiste manier. Hang kwetsbare kleding op in plaats van ze op te vouwen. Was je kleding voordat je ze voor langere tijd opbergt en bewaar je winter of zomerkleding in afsluitbare vacuum plastic zakken. Galajurken of kostuums bewaar je in een kledinghoes.
 3. Gebruik natuurlijke middelen om motten weg te houden. Motten houden niet van de geur van lavendel, cederhout en andere natuurlijke middelen. Plaats deze middelen in je kledingkast om motten weg te houden.

Motten bestrijden

Als je al motten in je kledingkast hebt, dan moet je deze zo snel mogelijk bestrijden. Dit is niet fijn voor je kleding, je slaapkamer en bovenal je gezondheid. Hier zijn enkele tips om van motten af te komen:

 1. Verwijder alle aangetaste kledingstukken. Als je motten hebt ontdekt in je kledingkast, haal dan alle aangetaste kledingstukken eruit en was ze op de hoogst mogelijke temperatuur.
 2. Maak je kledingkast grondig schoon. Maak je kledingkast grondig schoon met een stofzuiger en gebruik een sopje met water en azijn om alle hoekjes en gaatjes schoon te maken.
 3. Gebruik natuurlijke middelen om motten te bestrijden. Naast het voorkomen van motten, kunnen natuurlijke middelen ook helpen om motten te bestrijden. Plaats bijvoorbeeld cederhouten geurballen in je kledingkast om motten af te schrikken.

Cederhouten geurballen in je kledingkast

Een van de beste oplossingen om motten in je kledingkast te voorkomen en te bestrijden, zijn cederhouten geurballen. Cederhout heeft een natuurlijke geur die motten niet kunnen verdragen. Door cederhouten geurballen in je kledingkast te plaatsen, houd je motten weg en bescherm je je kledingstukken tegen mottenschade.

motten kledingkast

Mot in kledingkast oplossingen

Naast het gebruik van cederhouten geurballen zijn er nog andere oplossingen om motten in je kledingkast te voorkomen en te bestrijden. Hieronder vind je enkele alternatieven:

 1. Mottenballen
  Mottenballen zijn kleine balletjes die gemaakt zijn van paradichloorbenzeen en naphthaline. Deze stoffen zijn giftig en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Daarom wordt het gebruik van mottenballen afgeraden, vooral als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Als je toch voor mottenballen kiest, zorg er dan voor dat je ze buiten bereik van kinderen en huisdieren bewaart en goed ventileert.
 2. Lavendel
  Lavendel heeft een sterke geur die motten afschrikt. Je kunt gedroogde lavendelbloemen in een zakje in je kledingkast hangen of een paar druppels lavendelolie op een doekje sprenkelen en in je kledingkast leggen. Lavendel heeft bovendien een ontspannende werking en zorgt voor een frisse geur in je kledingkast.
 3. Stofzuigen
  Motten leggen hun eitjes graag op plekken waar stof en vuil zich ophopen. Door regelmatig je kledingkast en andere opbergplekken te stofzuigen, verwijder je de eitjes en voorkom je dat er nieuwe motten uitkomen.
 4. Temperatuur
  Motten gedijen het best bij temperaturen tussen 20 en 25 graden Celsius. Door de temperatuur in je kledingkast te verlagen, kun je motten voorkomen. Zet bijvoorbeeld regelmatig een raam open om de kledingkast te ventileren of zet een ventilator in de buurt van de kast.
motten in kledingkast
Koop biologische lavendel van Bonheur de Provence

Conclusie motten in kledingkast

Er zijn verschillende manieren om motten in je kledingkast te voorkomen en te bestrijden. Het gebruik van cederhouten geurballen is een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing die effectief is tegen motten en andere insecten. Naast cederhouten geurballen zijn er nog andere oplossingen zoals lavendel, stofzuigen en temperatuurregeling. Kies een oplossing die bij jou past en geniet van een mottenvrije kledingkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *