Meteen naar de inhoud
Home » Wooninspiratie » Marie Kondo opvouwen

Marie Kondo opvouwen

Gevouwen kleding Marie Kondo

Opvouwen volgens de KonMari-methode van Marie Kondo is een specifieke manier van vouwen waarbij kledingstukken in kleine, nette pakketjes worden gevouwen die rechtop kunnen staan. Dit is niet alleen een efficiënte manier om ruimte te besparen, maar het maakt het ook gemakkelijker om elk item te zien en te kiezen.

Opvouwen volgens Marie Kondo

Hier zijn de basisstappen:

 1. Vouw in rechthoeken: Begin met het leggen van het kledingstuk plat. Vouw het dan in een lange, smalle rechthoek. De exacte breedte kan variëren, maar het idee is om de breedte van je lade of plank te benutten.
 2. Lengte halveren: Vouw het kledingstuk vervolgens in de lengte in tweeën of in drieën, afhankelijk van de lengte en dikte van het item.
 3. Maak een klein pakketje: Vouw het item vervolgens nogmaals tot het een klein, compact pakketje vormt dat rechtop kan staan. Het moet stevig genoeg zijn om niet om te vallen, maar niet zo strak gevouwen dat het de stof beschadigt.
 4. Rechtop opbergen: Plaats de gevouwen kledingstukken naast elkaar in een lade of op een plank. Het idee is dat je elk item gemakkelijk kunt zien en pakken zonder de rest te verstoren.
 5. Speciale vouwtechnieken voor verschillende items: Kondo biedt specifieke vouwinstructies voor verschillende soorten kleding, zoals T-shirts, broeken, sokken en zelfs ondergoed. Elk heeft een iets andere vouwtechniek, maar het algemene principe blijft hetzelfde.

Deze methode van opvouwen heeft als doel niet alleen om ruimte te besparen en overzicht te creëren in je kledingopslag, maar ook om respect en zorg voor je bezittingen te tonen. Door zorgvuldig en aandachtig met je kleding om te gaan, bevordert het een meer mindful en georganiseerd leven.

Waarom opvouwen volgens de KonMari methode?

De vouwtechniek van Marie Kondo, een integraal onderdeel van haar KonMari-methode, is niet alleen een praktische manier om kleding te organiseren, maar draagt ook bij aan een diepere filosofie van respect en waardering voor je bezittingen. Hier zijn enkele aanvullende aspecten van deze vouwtechniek:

 1. Zorg voor je kleding: Kondo benadrukt het belang van zorgvuldig omgaan met je kleding. Door kleding netjes op te vouwen, toon je respect en dankbaarheid voor de diensten die ze bieden. Dit sluit aan bij haar algemene aanpak van het koesteren van bezittingen.
 2. Visueel aantrekkelijk: De KonMari vouwtechniek maakt het mogelijk om alle items in een lade of op een plank in één oogopslag te zien. Dit bespaart niet alleen tijd bij het zoeken naar kleding, maar maakt de ruimte ook visueel aantrekkelijker.
 3. Ruimtebesparend: Deze methode is uiterst efficiënt in het maximaliseren van opslagruimte. Door kleding op deze manier te vouwen, kun je meer items op een georganiseerde manier in een lade of op een plank passen.
 4. Minder kreukels: Goed gevouwen kleding volgens de KonMari-methode heeft de neiging minder te kreuken. Dit komt omdat de kledingstukken niet platgedrukt worden onder het gewicht van andere items.
 5. Flexibiliteit en aanpasbaarheid: Hoewel Kondo specifieke richtlijnen biedt voor het vouwen van verschillende kledingstukken, is haar methode ook flexibel. Gebruikers kunnen de vouwtechnieken aanpassen aan de specifieke afmetingen en opslagopties van hun ruimte.
 6. Onderdeel van een groter proces: Het is belangrijk te onthouden dat deze vouwtechniek slechts één onderdeel is van de KonMari-methode. Het doel is niet alleen om kleding netjes te vouwen, maar om een meer geordende, vreugdevolle ruimte te creëren door alleen items te behouden die vreugde brengen.
 7. Een ritueel creëren: Voor veel mensen wordt het vouwproces bijna een rustgevend ritueel. Het biedt een moment van aandacht en reflectie, wat kan bijdragen aan een gevoel van rust en orde in hun leven.

De vouwtechniek van Marie Kondo is dus meer dan alleen een manier om kleding netjes te houden; het is een uitdrukking van een zorgzame en bewuste benadering van bezittingen en een stap naar een meer georganiseerde en vredige leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *