Meteen naar de inhoud
Home » Wooninspiratie » Kleine woonkamer inrichten

Kleine woonkamer inrichten

Een kleine woonkamer inrichten kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste tips kun je toch een gezellige en ruimtelijke sfeer creëren. Het is belangrijk om te realiseren dat een kleine woonkamer niet per se betekent dat je minder comfortabel of gezellig kunt wonen. Integendeel, met een paar slimme keuzes en aanpassingen kun je een kleine woonkamer juist efficiënt inrichten en optimaal benutten. Hieronder geven we enkele tips voor een efficiënte inrichting van een kleine of smalle woonkamer.

 1. Kies voor multifunctionele meubels
  Zoals een bank die ook als opbergruimte dient of een tafel die je kunt uitklappen wanneer je gasten ontvangt. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar maakt je woonkamer ook veel flexibeler.
Uitschuifbare eettafel
 1. Maak gebruik van spiegels
  Spiegels creëren de illusie van meer ruimte en geven een lichtere sfeer. Plaats een grote spiegel aan de muur tegenover een raam, zodat het daglicht zich kan vermenigvuldigen en de woonkamer visueel groter lijkt.
 1. Gebruik lichtere kleuren
  Het gebruik van lichte kleuren in je woonkamer kan helpen om de ruimte groter te laten lijken. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk meer licht dan donkere kleuren, waardoor de ruimte helderder en ruimer lijkt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor lichte tinten zoals wit, crème, beige of lichtgrijs op de muren, plafond en vloer.

  Ook kun je lichte meubels en accessoires gebruiken om de ruimte lichter te maken. Natuurlijk hoef je niet alles wit te maken; je kunt altijd kleuraccenten toevoegen met kussens, decoraties of kunstwerken. Door slim gebruik te maken van lichte kleuren, kun je je kleine woonkamer een ruimer en lichter gevoel geven. Lees ook onze blog over pastelkleuren in je interieur.
 2. Zorg voor opbergruimte
  Maak gebruik van opbergmeubels zoals een kast of kisten om spullen op te bergen en zo voor een opgeruimde uitstraling te zorgen. Hierdoor wordt de woonkamer niet alleen visueel opgeruimd, maar ook praktischer.
 1. Gebruik de hoogte
  Gebruik de muurruimte door boekenplanken of wandplanken te installeren, zo creëer je extra opbergruimte zonder dat het ten koste gaat van de woonruimte. Ook kun je hangende planten in de woonkamer ophangen, dit zorgt voor een gezellige sfeer en maakt de woonkamer visueel groter.
kleine woonkamer inrichten wandplank
Wandplank HAY

 1. Gebruik decoratie met oog voor detail
  Kies voor decoratie die niet te groot is en zorg voor een gezellige sfeer. Dit kan bijvoorbeeld met kleine accessoires zoals kaarsen, kussens, of fotolijstjes.
HKliving XXL Jungle Schoolplaat
 1. Maak gebruik van verticale lijnen
  Door gebruik te maken van verticale lijnen en verticale strepen creëer je de illusie van een hoger plafond en een grotere woonkamer. Dit is vooral effectief in een smalle woonkamer.
 1. Gebruik de juiste verlichting
  Verlichting kan een groot verschil maken in de sfeer en de ruimtelijkheid van een kleine woonkamer. Kies bijvoorbeeld voor een hanglamp boven de eettafel om de ruimte visueel te vergroten. Ook kun je gebruik maken van spots of inbouwverlichting om specifieke accenten te leggen in de woonkamer.
 2. Maak slim gebruik van de ruimte
  Als je een kleine woonkamer hebt, is het belangrijk om slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Dit kan bijvoorbeeld door een bed op te bergen in een opklapbare kast of door gebruik te maken van een opklapbare eettafel.
 3. Zoek inspiratie
  Als je op zoek bent naar inspiratie voor een kleine woonkamer, kun je het beste beginnen met het bekijken van voorbeelden van andere kleine woonkamers. Zoek op internet naar foto’s van kleine woonkamers of bekijk interieurbladen voor ideeën.
Kleine woonkamer inrichten

Met deze tips voor een efficiënte inrichting van een kleine woonkamer, kun je een gezellige en ruimtelijke sfeer creëren. Door slim gebruik te maken van multifunctionele meubels, spiegels, lichtere kleuren, opbergruimte, decoratie, verlichting en de juiste indeling, kun je een kleine woonkamer optimaal benutten en een gezellige en praktische leefruimte creëren. Zoek inspiratie en maak gebruik van deze tips voor een prachtige en comfortabele kleine woonkamer.